El JARDÍ, TEMPS DE LLIBERTAT I APRENENTATGE

El jardí de les Baldufes el vam dissenyar fa 20 anys amb arbres, gespa, pedretes, sorral i boixos per fer separacions. En aquell moment estàvem molt orgulloses del nostre jardí que feia 180 metres quadrats. Fa quatre anys vam arribar a un acord amb el propietari de la finca i es va ampliar a 430 metres quadrats, llavors vam poder fer realitat el somni de fer un hortet entre altres coses.

 Amb els temps l'hem anat valorant més educativament i hem après a observant-lo amb una mirada més pedagògica i més sensible a les necessitats i preferències dels infants.

Ara pensem en el jardí, com una continuïtat del que es fa dins l'escola, com un espai exterior d’aprenentatge i intentem aconseguir que el límit imaginari  entre l’aula i el pati es difumini. 

Els exteriors de la llar van més enllà de l'esbarjo, a més dels grans moviments plens de vitalitat els infants han de poder trobar silenci, llocs íntims i tranquils.                                            La gran curiositat que tenen per conèixer tot el que es manifesta al seu voltant fa de natura un element fascinant i una font d'estímuls, per aquest motiu   tenim l'hort, flors i moltes  plantes aromàtiques.

Cada dia observem com els hi crida l'atenció un cargol, una marieta, un centpeus,... i com juguen amb branquillons a dibuixar ratlles o cercles a la sorra. 
Pensem que tampoc calen grans inversions econòmiques en estructures de plàstic, que moltes vegades són de colors massa estridents, perquè la natura ja té una gran diversitat de colors alegres i variats depenent de l'estació.
 Al jardí, encara tenim alguna estructura de plàstic però la idea és anar-la substituint  per fusta.
 També utilitzem ampolles per fer ombres de colors, pneumàtics per gronxadors, troncs, caixes de fruita, paelles i cassoles velles per fer música, coixins, robes per afavorir intimitat i delimitar,  palets per fer petits espais acollidors,  o com a plataformes per pujar i baixar,...

La idea és crear uns espais a l'exterior per passar-ho bé , per explorar i descobrir, divertits, relaxants i plens de natura.